Sköldpaddor misstar plast för matPlast fyller våra hav  

Plast är ett otroligt starkt och hållbart material som är väldigt användbart, men dessvärre är det också ett material som ej kan brytas ner. Väder och vind gör att det går sönder, men bara till mindre bitar, som kallas mikroplaster. Utöver alla stora plastbitar finns det 51 biljoner plastbitar som är mikroskopiska, de går inte att se med blotta ögat, men likväl väger de 270.000 ton. Det finns lika många mikroplaster som stjärnor i vår galax, som väger lika mycket som 1350 blåvalar.

Med hav proppfulla av detta förrädiska material drabbar det oss människor som äter större havsdjur där plast vandrat uppåt i näringskedjan. Men framförallt är det dess invånare som är mest utsatta. Sjöfåglar, däggdjur, fiskar och kräftdjur fastnar i plasten, eller misstar den för mat, och dör. Vi har alla sett bilder på döda albatrosser med magen fulla av kilovis med plast.


Delfiner äter plast av misstag - och dörSnart mer plast än hav 

En rapport från UNEP konstaterar att redan om 30 år kommer haven bestå av mer plast än fisk. Vilket är sorgligt och hemskt. För vår planets överlevnad måste vi konsumera andra mer hållbara alternativ till detta förrädiska material som plast är. Utan haven överlever vi inte.

  • » Plast bryts aldrig ner, det blir mikroplaster: När tiden går så går plasten sönder och blir till mindre bitar, mikroplaster. Det uppskattas finnas 5 biljoner mikroplaster i våra hav.
  • » 350 miljoner ton plast produceras årligen: Varje år produceras ofattbara mängder plast, över 350 miljoner ton. Det motsvarar 70.000 elefanter eller 1.000 Empire State Buildings.
  • » Haven fylls med plast som de är en soptipp: Det dumpas motsvarande en sopbil fylld med plast i haven, varje minut. På ett år dumpas bisarra 8 miljoner ton rakt ner i havet. 

Men hur hittar plasten ner i havet? 

Två tredjedelar av den plast som dumpas i haven kommer direkt från land. Det kan vara skräp som lämnats på stränderna, som spolats via åar, floder och kanaler. Plasten kan också komma från industrier, dåligt underhållna soptippar nära kusten men också det som spolas ner i toalettstolen och när du tvättar syntetiska material. 

👎 Avlopp ✓ Skräp från städer ✓ Soptippar nära kusten ✓ Fiskebåtar (nät/utrustning) ✓Nedskräpning ✓Bristfälliga industrier ✓Skräp från stränder ✓  Syntetkläder ✓


Fåglar dör när de fastnar i plastSpöknät dödar hundratusentals havsdjur

Varje år dör hundratusentals havsdjur av fiskeutrustning och fiskenät som tappats eller lämnats kvar i haven, detta fenomen kallas för spöknät. Uppskattningsvis hamnar makalösa 700.000 ton utrustning i haven årligen, något som är mer frekvent vid illegalt fiske då nät dumpas för att undvika upptäckt. 

Nät som flyter runt i haven är rena dödsfällor för massvis med marina djur. Framförallt är det fåglar, sköldpaddor, valar och sälar som stryker med. När dom stackars djuren försöker komma loss från näten så skadas eller dödas de, i sin kamp för livet.

Gör en insats och stöd någon av organisationerna nedan:

Stöd Sea Shephards arbeteStöd WWFs arbeteStöd Greenpeaces arbete


Tillagt till önskelistan:
Min önskelista
Du lade precis till detta till varukorgen: