Nedbrytbara alternativ till plastByt plast mot ett nedbrytbart alternativ
- visa moder jord var skåpet ska stå!  

Produkter som är baserade på plast bryts aldrig ner, utan de blir kvar i naturen för all framtid. Plast är som en evighetsmaskin av förstörelse, plast fyller våra hav som osynliga mikroplaster och dödar allt i sin väg. En framtid med 51 biljoner mikroplaster i haven, and counting, kan bli nänsklighetens kollaps. På riktigt.

Istället för att köpa produkter i plast, välj ett nedbrytbart alternativ baserat på majs, hampa, bambu eller liknande. De är alla nedbrytbara vilket innebär att de blir ett med naturen efter bara ett par månader. Sätter du ner handtaget på en bambutandborste i marken bryts den ner till vatten, koldioxid, mineraler och väte med hjälp av bakterier och mikroorganismer.

Ett material som är 100% nedbrytbart lämnar inga rester av sig utan går tillbaka och blir ett med jordens naturliga kretslopp.


Fleece - ett material som skadar miljönVar finns plast i din närhet?

Om du svarade överallt så är du troligen inte helt fel på det. Detta mångfacetterade material finns i våra maskiner, datorer, kläder och så mycket mer. Men plast finns också där du minst anar det.

Här gömmer sig plasten:

 • » Mjölkförpackningar
  Vaxad kartong består av cirka 20% plast och 80% papper.
 • » Syntetiska kläder 
  Material som polyester, nylon och akryl är gjorda av plast.
 • » Blöjor 
  Oumbärgliga, men består nästan uteslutande av plast.
 • » Metallburkar 
  De har ett hölje av metall, men är ofta förseglade med plast.
 • » Hygienartiklar 
  Kommer nästan alltid i plastförpackningar.
 • » Cigarettfilter 
  Innehåller cellulosaacetat som är en form av plast.
 • » Lim 
  De flesta lim, även trälim och skol-lim innehåller plast.

 

Troligen kan du komma på tusen ställen till där plast finns, men som lika gärna kunde varit ett annat material. Vi måste alla bli bättre på att använda alternativ som fyller ändamålet lika bra.

Nedbrytbart alternativ till plast - vad har vi? 

Om du, precis som vi, vill ha mindre plast både i ditt hem och i vår älskade natur, då är vi på samma spår. Här bjussar vi på några tips för att fasa ut detta oförstörbara material. Ersätt plast med bambu, rostfritt stål, glas, majsplast, trä, keramik eller papper och använd naturliga material för kläder.


Bioplast - vad är det?Bioplast - är det nåt att ha?

Bioplast är nedbrytbar plast som är tillverkat från annat än råolja, det kan vara majs, träflis eller vegetabiliska fetter och oljor. Tanken är att dessa naturliga plaster kan ersätta de som är baserade på råolja, och visst låter det strålande?

Men, de flesta bioplaster kan inte brytas ner i komposten du har där hemma, på soptippar, ute i skogen eller i havet. De behöver kommersiell kompostering, vilket ofta inte är tillgängligt för den vanlige konsumenten. Bioplaster kan också hamna i den vanliga matåtervinningen, för den är ju nedbrytbar? Värt att nämna är att det finns bioplaster som är nedbrytbara på riktig.

Vanligen beskriver man bioplaster på ett par olika sätt:
 • » Icke nedbrytbara:
  De bryts inte ner av några organismer, utan bryts ned successivt under en himla massa år.
 • » Delvis biobaserad, “hållbar” plast:
  Den är inte komposterbar men kan på 3-6 månader brytas ner av mikroorganiser.
 • » Nedbrytbar, komposterbar plast:
  De flesta typer kräver kommersiell kompostering. Dock finns vissa nyare typer som är helt nedbrytbara.
Tillagt till önskelistan:
Min önskelista
Du lade precis till detta till varukorgen: